Slider

Desde la Delegación del COIT en Cataluña se ha organizado el curso gratuito sobre  "Energía solar fotovoltaica de autoconsumo"

El objetivo es dar una visión detallada y práctica de los requisitos de los proyectos en cuanto a diseño, dirección de obra y legalización de las instalaciones de energía solar fotovoltaica por autoconsumo.

Está dirigido a todos los colegiados del COIT que quieren ampliar sus conocimientos en esta materia para poder realizar proyectos, dirección de obra y legalización de las instalaciones solares fotovoltaicas de autoconsumo con eficiencia y rigor profesional.

Imprescindible inscribirse para poder realizar el curso.

Duración: 16 horas

Calendario curso:

- 28/09/2021 de 18:00 a 20:00h

- 30/09/2021 de 18:00 a 20:00h

- 05/10/2021 de 18:00 a 20:00h

- 07/10/2021 de 18:00 a 20:00h

- 13/10/2021 de 18:00 a 20:00h

- 14/10/2021 de 18:00 a 20:00h

- 19/10/2021 de 18:00 a 20:00h

- 21/10/2021 de 18:00 a 20:00h

 Contenidos:

- Radiación solar. Herramienta en línea PV GIS. El modulo solar fotovoltaico en instalaciones fotovoltaicas de autoconsumo.

- El módulo solar fotovoltaico.

- Estructura para los paneles solares. Dimensionado cableado.

- Protecciones eléctricas según REBT .Conexión a Tierra . Normativa autoconsumo I.

- Normativa autoconsumo II. Inyección cero. Esquema unifilar.

- Análisis datos consumo cliente. Selección potencia adecuada para el cliente.

- Herramienta en línea Solar Edge.

- Análisis ahorro cliente. Elaboración presupuesto

- Legalización instalaciones autoconsumo. Mantenimiento y monitorización de instalaciones de autoconsumo.

Más información aquí

NOTA IMPORTANTE: Actividad exclusiva para colegiados. Previamente a cada sesión se enviará un correo con los datos de conexión a todos los inscritos en el formulario.

T'informen que, temporalment, l'atenció del Col·legi Oficial d'Enginyers de Telecomunicació de Catalunya es durà a terme únicament per correu electrònic, pots escriure'ns a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. 

En el cas de consulta tècnica truca al 93 228 25 01

Gràcies.

Publicación 45

L'esdeveniment organitzat per Ametic ha donat el seu tret de sortida amb algunes modificacions amb relació a les anteriors edicions. L'esdeveniment, ara amb una assistència mixta entre presencial i digital, estrena el format de multiseu, sortint de Santander però sense deixar-la enrere per a també anar a ciutats com Madrid, Barcelona o Màlaga. Un planter de primera qualitat abordarà la "Digitalització i sostenibilitat per a la reconstrucció", tal com han titulat la trobada.

Pedro Mier, el president d'Ametic, ha estat el primer a prendre la paraula durant la inauguració. "Tots els empresaris sabem que la crisi és una oportunitat, un moment magnífic per al redisseny de les nostres organitzacions", ha començat dient. Les referències a l'ocupació i la seva qualitat han estat constants durant les primeres intervencions: "L'ocupació hauria de ser la primera preocupació i objectiu del pla de reconstrucció que maneja el Govern. Demanem un pla de formació digital, així com tenir projectes atractius, la millor manera de fer que el nostre talent local es quedi i atreure l'internacional", va dir el president d'Ametic.

A més d'esmentar la necessitat de tenir un entorn legal que afavoreixi la contractació i flexibilització sense comprometre l'ocupabilitat, Mier s'ha referit a la innovació empresarial com uns dels principals pilars del futur. "Necessitem fer un esforç públic-privat com a país perquè en el curt termini ens situem en la mitjana dels països europeus i en el mitjà entre els millors del món", ha recalcat Mier. Citant la importància de la industrialització moderna, la sostenibilitat ha estat una altra anotació en el qual ha incidit: "És molt important que el beneficiari dels fons europeus sigui el conjunt del país".

Miquel Remacha Moreno, Vicerector de Postgrau i Recerca de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), ha estat el següent a prendre la paraula. "L'adaptació tecnològica des del principi de la pandèmia ens ha fet sentir orgullosos en veure que, de manera global, estàvem millor preparats del que pensàvem", ha sostingut. Ell, com a habitual amfitrió de la trobada, ha defensat que les circumstàncies actuals també han obert nous horitzons i expectatives: "La crisi de la Covid 19 no ha afectat a tots els col·lectius de la mateixa forma, la qual cosa ha revelat que existeixen problemes subjacents en ells i altres nous que caldrà abordar".

Rami AboukhairCEO del Banc Santander a Espanya, ha comentat que s'ha d'"afrontar el futur impulsant el nostre model econòmic sota el convenciment que la millor manera de sortir d'aquesta crisi és fer-ho junts, i això també significa fer-ho al costat d'Europa". Des del seu punt de vista, les reformes que es podran fer gràcies a l'acord de la CE han d'estar dirigides a la digitalització de les pimes i enfortir la seva presència en sectors com la Intel·ligència Artificial o la modernització d'altres tradicionals, i a sectors claus com el turisme o l'agro, entre altres. Així doncs, el representant del Santander també ha defensat la col·laboració públic-privada titllant-la de "fonamental" per a reduir al màxim el mal del teixit empresarial.

Nadia Calviño, vicepresidenta tercera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, ha tancat aquest primer acte comentat que "la situació derivada de la pandèmia està accelerant el procés de digitalització d'Espanya". D'aquesta manera, "dins de les fortaleses s'ha fet palesa la capacitat de resiliència de les xarxes de telecomunicacions, l'increment del teletreball, la digitalització de l'educació i la multiplicació de les capacitats sanitàries gràcies a les dades".

En l'altre costat de la moneda se situa la tasca pendent de garantir l'accés digital a tota la població per a així poder desenvolupar una educació en línia i el teletreball amb qualitat en aquelles llars amb menys recursos. "La digitalització és de les principals palanques per a augmentar l'efectivitat de l'economia", ha subscrit la ministra. Ella mateixa ha incidit en l'agenda digital del Govern d'Espanya, denominada "Estratègia Espanya Digital 2025", en la qual es plasmen una desena d'objectius entre els quals es troben garantir una connectivitat adequada per a tot el conjunt de la població, continuar liderant a Europa el desplegament del 5G i impulsar la digitalització de les administracions públiques en àmbits clau com en l'ocupació o la justícia.

Calviño ha conclòs la seva intervenció al·ludint a la importància de la col·laboració publicoprivada: "El compromís del sector és clau per a posar en marxa els diferents programes de transformació. No podem deixar passar aquesta oportunitat. La digitalització és un dels eixos clau i es tracta d'un projecte de país, en el qual s'interpel·la a tots i tots hem d'estar a l'altura de les circumstàncies".

Tot seguit, Thierry Breton, comissari europeu del Mercat Intern de la CE, ha dedicat unes paraules a l'auditori mitjançant un missatge gravat. Com a responsable del procés de digitalització de la UE, Breton ha fet valdre la reconversió digital. Esmentant el Big Data i la connectivitat com dos dels ingredients essencials de cara al futur, el comissari de la CE també ha defensat una potenciació de la Intel·ligència Artificial i de les infraestructures, la qual cosa redundaria en una major connectivitat (Foto: Ametic).

Publicación 50

La connexió a Internet, cada vegada més, es configura com un bé bàsic i essencial. Es tracta d'una postura que avala la Comissió Europea en posar en marxa el programa WIFI4EU que pot ajudar, en gran manera, al fet que la ciutadania tingui connexió Wifi gratuïta en espais públics com a parcs, places, edificis oficials, biblioteques, centres de salut i museus de tota Europa.

La iniciativa WIFI4EU, posa a la disposició dels municipis sol·licitants bons per valor de 15.000 euros, que hauran de ser utilitzats per a instal·lar equips de connexió sense fil en aquells espais de la localitat que encara no comptin amb ells.

En total, són 120 milions d'euros que s'han repartit entre 2018 i 2020, així que aquelles ciutats que estan interessades encara tenen temps per a poder beneficiar-se de la mesura, però hauran d'estar pendents de l'anunci de la data de la pròxima convocatòria en el lloc web de la CE.

Tant els municipis com les associacions dels mateixos que actuïn en nom dels seus membres poden participar en la convocatòria. En cas de ser seleccionats, els bons de WiFi4EU cobriran els costos de material i d'instal·lació dels punts d'accés Wifi. D'altra banda, els municipis que reben un bo es comprometen a pagar la connexió (subscripció a internet) i el manteniment de l'equip per a oferir connectivitat gratuïta i d'alta qualitat durant almenys tres anys.

L'import de l'ajuda també pot servir per a comprar nous equips o renovar material antic substituint-ho per material més recent i de millor qualitat. Quant a l'elecció, els beneficiaris se seleccionaran per ordre de sol·licitud, però garantint que tots els Estats membres es beneficiïn d'un mínim de bons.

Els municipis inscrits ja superen els 29.000. Per a això, l'única cosa que han hagut de fer és entrar en la web creada per a la iniciativa i inscriure's. En el moment que s'obri oficialment una convocatòria, tan sols hauran de presentar la seva sol·licitud. Així mateix, en la mateixa web també es pot trobar el procediment que ha de seguir una empresa d'instal·lació Wifi, que haurà d'indicar les zones en les quals ofereix els seus serveis. Però avisen: "Tingui en compte que aquesta inscripció s'efectua exclusivament a títol informatiu. Els municipis que rebin un bo són lliures de triar la seva pròpia empresa instal·ladora de wifi, encara que no figuri en la llista".

Badalona, Alacant, Aranjuez, Badajoz i Alcobendas són algunes de les localitats que, des d'Espanya, ja han presentat la seva sol·licitud en aquesta mesura que pretén potenciar l'omnipresència de la connectivitat sense fil a Internet (Foto: ICS/*Depositphoto).

depositphotos 184790690 s-2019

El Consell Europeu d'Innovació (EIC) ha premiat diferents projectes de Blockchain orientats al benestar social. Les solucions guanyadores proposen aplicacions d'aquesta tecnologia per a àmbits tan diversos com el comerç just, les ajudes a les víctimes de catàstrofes, o l'energia renovable, entre altres.

L'objectiu del Premi del Consell Europeu d'Innovació és reconèixer i donar suport als esforços realitzats pels desenvolupadors i la societat civil en l'exploració d'aplicacions Blockchain per a la innovació social. Els premiats han rebut un total de 5 milions d'euros. A continuació, us destaquem una breu ressenya de cadascun dels projectes guanyadors per àmbit temàtic

Contingut de qualitat

La companyia holandesa ha desenvolupat el "segell de temps" (timestampWordProof, una tecnologia capaç de provar l'autenticitat d'una informació i fer que aquesta sigui verificable. En última instància, això comporta una major confiança en el contingut d'Internet. Amb els segells de temps, els propietaris dels continguts poden demostrar que no van manipular el seu contingut, i l'historial dels canvis efectuats es torna verificable tant per als humans com per a les màquines.

Traçabilitat i comerç Just

L'empresa social britànica Project Provenance ha desenvolupat una plataforma per a permetre a les empreses demostrar el seu impacte social a través de l'increment de la transparència sobre les cadenes de subministrament que hi ha darrere dels seus negocis i productes. La plataforma funciona amb dades obertes i amb Blockchain. Recopila i permet compartir informació clau dels productes i la seva procedència de manera segura, fiable i accessible. L'empresa planteja aquesta possibilitat com un factor de diferenciació positiu en el mercat.

Inclusió financera:

GMeRitS ('GeneralisedMeritsfor Respecti and Social Equality') és una iniciativa plurinacional (Finlàndia, Espanya i Itàlia) que està duent a terme experiments a gran escala amb estructures econòmiques alternatives que permetin organitzar la societat d'una altra manera. L'objectiu principal que persegueix GMeRitS és que l'economia ofereixi a la humanitat la possibilitat de treballar més eficientment, estalviar recursos escassos i compartir nous invents.

Ajuda i filantropia

El projecte UnBlocked Cash OXBBU (de l'organització irlandesa Oxfam i l'empresa francesa Sempo) és pioner en el desenvolupament d'un model descentralitzat per a abordar el repte mundial de prestar ajuda internacional als afectats per desastres de manera més eficient, transparent i sostenible. Aquesta innovació col·loca a les persones afectades pel desastre i a les seves comunitats en el centre de la presa de decisions i aborda el desafiament de vincular a les institucions i els individus de manera directa amb aquells als qui volen ajudar.

Conflictes de consum

CKH2020 és una plataforma per a la resolució de conflictes de consum en el comerç electrònic o en l'economia col·laborativa. Està relacionada amb Kleros, un protocol de resolució de disputes en línia de codi obert que utilitza el Blockchain per a resoldre les disputes de manera justa.

El seu desenvolupament està coordinat per Coopérative Kleros, societat cooperativa d'interès col·lectiu constituïda a França. Blockchain garanteix que cap de les parts pugui manipular les proves ni la selecció del jurat i que les sentències s'apliquin automàticament mitjançant contractes intel·ligents.

Energia descentralitzada

PROSUME és una plataforma italiana que proporciona un mercat digital descentralitzat i autònom per al comerç d'energia entre iguals. El seu objectiu és integrar als prosumidores -consumidors que també són productors d'energia renovable- en el sector energètic fins ara altament monopolitzat pels agents que treballen amb combustibles fòssils.

Gran èxit de participació

La convocatòria del Premi del Consell Europeu d'Innovació es va obrir el maig de 2018 i es va tancar el setembre de 2019. Es van rebre 176 sol·licituds de 43 països (19 d'ells de fora de la UE). Els premis es van concedir el juliol de 2020. Quant a les categories de sol·licitants, el 80% eren empreses de nova creació i pimes. El 20% restant es repartia entre un 10% de les propostes, procedien de particulars i un 10% d'institucions. En aquest últim cas, s'incloïen universitats, però també unes altres com Creu Roja, Oxfam, i diverses fundacions.

Gairebé la meitat dels àmbits coberts per les candidatures seleccionades estan relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. María Gabriel, Comissionada per a la Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, va elogiar els projectes va assenyalar després de la concessió dels premis que: "les solucions proposades mostren com el Blockchain pot crear un canvi social positiu donant suport al comerç just, augmentant la transparència en els processos de producció i el comerç electrònic i contribuint a la inclusió financera mitjançant l'exploració de la descentralització econòmica" (Foto: ICS/*Depositphoto).

 

Publicación 48

La trobada, organitzat per DigitalES, analitza entre els dies 8, 9 i 10 la situació d'Espanya entorn de la tecnologia i les telecomunicacions de la mà dels millors i més reconeguts experts. Ara com ara, hi ha un consens clar a defensar un major finançament i enfortir la col·laboració públic-privada.

El DigitalES Summit 2020 agrupa un planter d'experts que protagonitzen un programa replet de debats entorn de la digitalització i que donaran les claus de la transformació tecnològica en aquest esdeveniment. Des de la seva creació en 2017, DigitalES cerca fer d'Espanya un país més competitiu en el camp del digital, un terreny que ha adquirit molt més valor si cap després dels pitjors moments de la pandèmia en la qual tothom es va adonar de la necessitat de la connectivitat.

Eduardo Serra Rexach, el president de l'organització, ha inaugurat la tercera edició de la trobada incidint en tres eixos a tenir en compte a partir d'ara: "Els rèdits del que fem ara vindran en el llarg termini, la qual cosa ens exigeix actuar amb la rapidesa més gran possible; la necessitat de la col·laboració públic-privada, perquè no dur-la a terme enmig de la globalització en la qual vivim és un tremend desastre, i en tercer lloc la confiança i la seguretat, que les empreses tecnològiques sàpiguen les condicions en les quals hauran d'exercir el seu treball en els pròxims anys. Tenim les infraestructures i el talent, la principal riquesa de les nacions avui dia", va puntualitzar Eduardo Serra.

Atès que el PIB d'Espanya baixarà entre un 10 i un 15% enguany, alguna cosa que no ocorria des de la Guerra Civil, i que l'atur pot aconseguir els set milions de persones, l'actuació ha de ser urgent. "És important donar ajudes directes a qui ho necessita, però més important és ajudar a aquells que poden oferir un treball per a tota la vida a qui no el tingui". Serra ha defensat que la gestió estigui per sobre de les ideologies i que algunes de les normes estipulades en L'Agenda Espanya Digital 2025 hauran de ser reescrites, ja que "és impossible seguir com abans". A més, ha afegit que les competències digitals han d'anar de la mà de les noves generacions.

Després de l'obertura de l'esdeveniment, l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha comentat que "no podem deixar que alguna cosa com una pandèmia ens torni a sorprendre, hem d'estar preparats, i aquí és on juga un paper essencial la transformació digital". El futur de les grans ciutats com Madrid passa per dos eixos: sostenibilitat i digitalització. Per això, tal com ha explicat l'edil madrileny, des del seu Govern estan intentant millorar la relació entre els ciutadans i l'Administració, intentant que qualsevol tràmit o gestió es pugui dur a terme a través d'un terminal mòbil.

Acceleració de la transformació digital

Un diàleg entorn de la digitalització com a element clau per a l'economia i impulsora d'altres sectors ha ajuntat a Emilio Gayo, president a Espanya de Telefònica, i Alejandro Beltrán, president a Espanya i Portugal de McKinsey. La conversa, guiada pel segon, ha deixat algunes referències damunt de la taula. "Una de les coses que hem apreciat és que gent de totes les edats s'està incorporant a la digitalització. Aquests mesos en què tot s'ha accelerat hem avançat a l'equivalent de dos o tres anys", ha explicitat el representant de Telefònica.

Les repercussions laborals de la implantació de la tecnologia també han estat tractades: "Cal llevar-se la por a la digitalització, perquè crea més llocs de treball que els que destrueix. Estimem que fins a la meitat de les activitats actuals podran ser automatitzades, però el balanç serà favorable en la creació de llocs de treball donades les noves necessitats que porten amb si", va dir Gayo, que també va afegir: "El sector de les telecomunicacions és un factor habilitant per al desenvolupament del país, una importància que s'ha fet palesa durant aquest període. Apostar per la telecomunicació és invertir en molts altres sectors, perquè per cada euro destinat a aquest àmbit es creen altres tres al final de la cadena".

Una inversió necessària

"Reconstruir la competitivitat espanyola a través de la tecnologia" ha estat el títol de la següent taula de debat en aquest congrés 2020 de DigitalES. En ella s'han reunit personatges de gran importància en el món de les telecomunicacions que han disseccionat la situació general d'Espanya i què es pot fer per a millorar-la. La conversa ha estat comandada per Alicia Richard, directora general de DigitalES, qui ha anat llançant qüestions diverses als participants sobre el present i futur que espera al sector. Luis AbadCEO d'Altran, ha començat dient que, "fins i tot deixant fora tots els nous models de negoci que es crearan, l'impacte i eficiència que té aplicar les noves tecnologies a una situació existent ja és increïble. Si combinem l'alta velocitat del 5G amb la possibilitat de connectar massivament a la xarxa qualsevol mena de dispositiu i ho apliquem a la indústria, sí que es pot generar una revolució".

Al mateix temps, Abad també s'ha referit a l'atracció d'inversió per a possibilitar la creació d'ocupació de qualitat. "La inversió és al·lèrgica a la incertesa i necessitem que les administracions públiques també apostin per ella. Per això, hem de tenir un marc regulador estable. A més, la formació també és clau. Tenim molt talent tecnològic i no tenim res a envejar a altres països, però si volem transformar el món sabent que la tecnologia ho fa més sostenible i igualitari els joves han d'apostar per carreres del sector".

César Cid, CEO d'Arca, s'ha referit als canvis produïts a conseqüència de la pandèmia que caldria aprofitar, com el que ha suposat per a l'e-commerce, el teletreball i la Internet de les Coses al costat de l'automatització dels processos. Al mateix temps, també s'ha referit a l'Estratègia Digital Espanya 2025, apuntant algun dels seus punts clau: "La connectivitat 100%, en la qual segons el DESI 2020 Espanya està ben col·locada. No obstant això, ocupem el lloc 11 a Europa, malgrat que som el tercer que més ha pujat en els últims cinc anys. Si volem reconstrucció, les xarxes són les autopistes d'abans, així que no fem aeroports sense avions". El 5G, on la connectivitat passa de les persones a les coses; el món de les xarxes, i el debat entre xarxes públiques o privades han estat uns altres dels aspectes que també ha tractat Cid.

La formació serà clau

En opinió de Fernando RuízCEO de Deloitte, la situació es redueix a convertir la crisi en una oportunitat: "Les dues línies d'inversió ja les ha marcat la UE: la transformació digital i l'ecològica. Quant a la primera, hem demostrat que hem estat  un dels millors països a respondre al confinament des del pla de les telecomunicacions. Ara cal posar en marxa plans de transformació digital que ens permetin estar a l'avantguarda". El CEO de Deloitte també ha incidit en la necessitat d'atallar els dos grans elements generadors de desigualtat: l'educació i la sanitat. "Hem de donar la formació necessària per a aquest canvi que s'està generant tan de pressa perquè ningú es quedi fora d'ell", ha rematat Ruíz.

La confiança i la seguretat en les aplicacions tecnològiques ha estat tractada per Ángeles Delgado, presidenta de Fujitsu. "Si pensem en els 45.000 milions d'objectes connectats a la xarxa i que la intel·ligència artificial comença a estar distribuïda en dispositius locals i embeguda en apps, generar un sistema de confiança es torna imprescindible", va dir Delgado, recalcant que "aquest és el moment més apassionant que hem viscut en el sector tecnològic".

Anar més enllà de les urgències plantejades

Tres passos serien fonamentals en tot el desenvolupament: estar preparats realment per al digital esbossant plans de contingència i un ampli accés als dispositius; transformar el 'core' del negoci, intentant reinventar el sector i permetent experiències híper-personalitzades, i en tercer lloc transitar cap a un model de negoci d'ecosistemes. Tot això amanit amb una visió holística de les pimes.

Horaci Morell, president d'Espanya, Portugal, Grècia i Israel d'IBM, ha afegit que "no hem de conformar-nos a haver donat una bona resposta a les urgències plantejades, sinó que hem d'anar més enllà, fer les empreses més fortes, la qual cosa requereix una estratègia ambiciosa i que prioritzi la presa de decisions". Tenint clar que els àmbits d'aplicació afectaran tant l'entorn intern de la mateixa empresa com al conjunt de la societat, el representant d'IBM ha defensat un treball conjunt entre les diferents administracions i el sector empresarial.

Preguntat pel factor humà de la digitalització, Morell ha respost basant-se en dues àrees principals. Respecte a la capacitació professional, la previsió és que en tres anys hi haurà 120 milions de persones que tinguin necessitats de formació, un fet que caldria atallar al més aviat possible, mentre que també cal gestionar la necessitat de crear una  societat digital de confiança, perquè els processos siguin segurs i privats amb la deguda protecció i transparència sobre aquest tema (Foto: Digitals).

depositphotos 21231459 s-2019

El Ministeri de Política Territorial i Funció Pública convoca el procés selectiu per a cobrir 100 places en ingrés lliure, i 30 places en promoció interna, en el Cos Superior de Sistemes i Tecnologies de la Informació de l'Administració de l'Estat.

El perfil que es precisa és el de persones molt preparades, amb una formació important en telecomunicacions i tecnologies de la informació, com la que posseeixen els Enginyers de Telecomunicació, que podran desenvolupar la seva carrera professional, contribuir a la millora i transformació digital del país i col·laborar en projectes internacionals.

El Ministeri està impulsant, juntament amb diferents àmbits de l'Administració Pública espanyola, una reforma profunda del funcionament dels serveis públics, utilitzant les capacitats que les telecomunicacions i les tecnologies de la informació aporten.

Els membres dels Cossos de Tecnologies de la Informació de l'Administració de l'Estat s'encarreguen de la gestió de les Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, amb especial èmfasi en el desenvolupament de serveis públics electrònics. Aquests professionals podran aplicar totes les tecnologies, des de mainframe a mòbils, xarxes de telecomunicacions, big data, ciberseguretat, IoT, drons o realitat virtual.

El procés selectiu es realitzarà mitjançant el sistema d'oposició per als aspirants que es presentin per ingrés lliure, i mitjançant el sistema de concurs oposició per als aspirants que es presentin per promoció interna.

El termini d'inscripció s'obre el pròxim 1 de setembre i hi ha vint dies hàbils per a presentar les instàncies. Tota la informació es podrà trobar en el punt d'accés general (https://administracion.gob.es/) , i en la seu electrònica de l'Institut Nacional d'Administració Pública (https://sede.inap.gob.es/).

Es pot consultar tota la informació referent a aquesta Oferta d'Ocupació Pública (temari, programa i procés selectiu) en el BOLETÍN OFICIAL DEL ESTADO Núm. 207 del Divendres 31 de juliol de 2020 Sec. II.B. Pàg. 60954 (https://boe.es/boe/dias/2020/07/31/pdfs/BOE-A-2020-8872.pdf)

 

Publicación 47

Aquestes paraules de Teresa Ribera, vicepresidenta quarta del Govern i ministra per a la Transició Ecològica, han servit de resum i de tancament de la 34a Trobada de l'Economia Digital i les Telecomunicacions organitzat per AMETIC, la patronal representant del sector de la indústria tecnològica digital a Espanya.

Teresa Ribera ha volgut subratllar la importància estratègica d'aquests dos factors de canvi per a superar la situació econòmica generada per la pandèmia. Una importància -ha destacat- que és deguda "a les sinergies que es donen entre tots dos".

La ministra ha citat exemples significatius d'aquestes sinergies, com el paper de les TIC en la gestió de les energies renovables, la cerca de l'eficiència en el consum de recursos en la indústria o el desenvolupament d'una mobilitat més sostenible.

Teresa Ribera ha qualificat d'"èxit" la trobada anual del sector digital. D'una banda, a causa del remarcable seguiment que han tingut les sessions, amb més de 9.000 connexions durant la celebració de l'esdeveniment entre el 2 i el 4 de setembre. D'altra banda, perquè la trobada "ha posat en relleu la importància d'un sector com el que AMETIC representa per al progrés i el benestar del país".

Ara o mai

El títol de la trobada anual ha estat "Digitalització i sostenibilitat per a la reconstrucció. Ara o mai". La ministra s'ha referit a la pertinència d'aquesta última expressió", ja que la revolució digital s'ha accelerat per la pandèmia i ens ha obert una oportunitat".

Segons Teresa Ribera, per a aprofitar-la cal prendre en consideració quatre elements: intentar afavorir la prosperitat; corregir les desigualtats i les bretxes socials de tota mena, inclosa la digital; operar dins dels límits ambientals, i prendre's molt de debò les qüestions relatives a la privacitat, la seguretat i la governança en l'entorn digital.

La combinació entre les TIC i la sostenibilitat obre la porta també a reactivar les agendes urbanes per a aconseguir ciutats més habitables, amb qüestions com la rehabilitació del parc edificatori en primer pla. També genera possibilitats econòmiques amb la creació de nous models de negoci i d'ocupació, en particular per als més joves que accedeixen per primera vegada al mercat laboral.

Dificultat com a repte

Pedro Mier, president d'AMETIC, ha valorat la 34a Trobada de l'Economia Digital i les Telecomunicacions, descrivint-lo com "el millor fins ara celebrat".

Igual que la ministra, Mier ha posat l'accent en el "sentit de la urgència" que s'ha volgut transmetre amb l'expressió "Ara o mai", perquè "la situació que vivim és una dificultat i alhora un repte per a aconseguir una indústria que conjumini digitalització i sostenibilitat".

El president d'AMETIC ha posat èmfasi en la necessitat de tenir una indústria resilient que permeti crear "més coneixement, més innovació i més ocupació", una tríada que ha descrit com "la reserva estratègica de qualsevol país".

Igualment, s'ha mostrat confiat que aquest objectiu és possible a causa de "la capacitat de reacció col·lectiva i a la presència de grans professionals".

En la clausura de la trobada també ha intervingut Luis Isasi, president del Banc de Santander España, amb una reflexió sobre el paper de la sostenibilitat en les empreses. Isasi ha assegurat que "les grans companyies han de retornar a la comunitat parteix dels beneficis que han obtingut en ella".

Un repàs a la innovació

La 34a Trobada de l'Economia Digital i les Telecomunicacions organitzat per AMETIC ha reunit desenes d'experts en TIC i representants del món econòmic durant els tres dies de la seva celebració. A més, ha comptat amb una destacada presència institucional.

S'ha debatut sobre la irrupció de la digitalització en àmbits com l'agroalimentari, el turisme, la mobilitat, la gestió urbana, l'educació, la salut. I també sobre la irrupció del 5G, el blockchain, la Intel·ligència Artificial, i les tecnologies quàntiques en la societat (Foto: Ametic).

La ciudad inteligente con el ciudadano

La ciutat planteja cada vegada més unes certes incomoditats per als seus habitants. Ja sigui per problemes merament socials, del medi ambient o d'infraestructures, molts ciutadans pugnen per millorar-les mitjançant innovadors projectes. Davant això, les ciutats intel·ligents responen a diversos interrogants plantejats, però amb un factor imprescindible: posar al ciutadà en el centre.

Les xifres que deixa l'estudi "Street smart: Putting the citizen at the center of smart city initiatives", realitzat per Capgemini i en el qual s'han enquestat a 10.000 persones d'una desena de països (els Estats Units, Regne Unit, França, Alemanya, Països Baixos, Itàlia, Espanya, Suècia, l'Índia i Singapur), no deixen lloc a dubtes: un de cada tres habitants desitja marxar-se de la seva ciutat pels problemes que ha d'afrontar per viure en ella; entorn del 60% dels habitants urbans creï que la ciutat intel·ligent és sinònim de sostenibilitat i millors serveis, i fins al 36% dels ciutadans estan disposats a pagar més pels subministraments de llum, aigua i gas, el transport sempre que els programes de ciutat intel·ligent s'hagin centrat en ells fent-los més satisfactoris.

Una altra dada més: el 40% dels integrants de la població urbana en l'àmbit mundial podria abandonar la seva ciutat a causa de molèsties diverses que inclouen les "frustracions digitals". Per a solucionar aquesta casuística, la labor dels governs municipals és essencial. Capgemini també ha entrevistat 300 membres d'aquests governs per a intentar desgranar la situació actual de la implantació de la intel·ligència a les ciutats. Només un de cada deu membres municipals afirma trobar-se en fases avançades d'implantació d'una visió de ciutat intel·ligent i menys d'una quarta part ha començat a desenvolupar iniciatives d'aquest tipus. Al mateix temps, les estimacions fan que la velocitat constrenyi: l'any 2050, dos terços de la població mundial viurà en ciutats i les megaurbes projectades arribaran fins a les 43.

High level of citicen

La sostenibilitat es postula com el factor clau per als habitants de la ciutat. Al 42% dels enquestats els preocupen els alts índexs de contaminació i la falta d'iniciatives lligades a la sostenibilitat constitueix un problema seriós que podria desembocar en l'abandó de la ciutat per al 36%. D'aquesta manera, l'adopció de mesures entorn de la ciutat intel·ligent deixa resultats tangibles, perquè el 73% dels enquestats que han gaudit d'algunes d'aquestes iniciatives afirmen que se senten més contents amb la seva qualitat de vida en termes de salut com, per exemple, pel que fa a la qualitat de l'aire.

El problema de les dades

La controvèrsia entre dades personals i millora de les problemàtiques tradicionals de les ciutats, com pot ser el transport públic i la seguretat, també són presents en aquest context. A pesar que és gairebé impossible l'optimització de la ciutat intel·ligent sense les dades, el 63% dels enquestats considera que la seva privacitat és més important que disposar de millors serveis urbans. Un altre impediment més és la consecució de finançament per a implantar els nous projectes que poden pal·liar la situació a les ciutats, perquè gairebé set de cada deu governants municipals asseguren que suposa un veritable problema, i un 68% afirma que els resulta complicat accedir i crear les plataformes digitals necessàries per al desenvolupament d'iniciatives de ciutat intel·ligent. En aquest sentit, la percepció dels ciutadans entorn de si les BigTech prestarien millors serveis urbans que els oferts en l'actualitat, el 54% dels enquestats respon afirmativament.

Col·laboració multinivell

Com desenvolupar totes aquestes mesures íntimament lligades amb la tecnologia i la telecomunicació? Segons Capgemini, la col·laboració de totes les parts implicades és essencial (ajuntaments, ciutadania, starups, centres de recerca, fons d'inversió...). Així doncs, la consultora tecnològica proposa tres fases d'implantació per als governs municipals: crear una visió de ciutat intel·ligent amb la sostenibilitat i la resiliència com a factors essencials; promoure entre els diferents membres la capacitat d'iniciativa, així com protecció de dades i confiança, i finalment desenvolupar una cultura d'innovació i de col·laboració amb els ciutadans i amb entitats externes.

D'aquesta manera, la inclusió de mesures i projectes intel·ligents a les ciutats poden pal·liar molts problemes que, en l'actualitat, fan que els seus habitants no trobin tot el confort possible, per la qual cosa resulta essencial tenir en compte les apetències i necessitats dels seus propis habitants. La tecnologia, que pot arribar a resoldre alguns dels conflictes plantejats a la ciutat, no ho farà si no es té, com a factor clau, a les persones que la componen.

Baixa aquí l'informe 

Notícia relacionada: El Grup de Treball Smart Cities/Smart Regions del COIT/COETC presenta la seva memòria anual 2019

 

Publicación 46

L'Agenda Espanya Digital 2025 és un pla global per a avançar de manera irreversible cap a la transformació digital del país. Segons el govern, aquesta transformació serà una palanca fonamental per a rellançar el creixement econòmic i reduir la desigualtat.

Amb aquest pla el govern vol donar un impuls definitiu a la connectivitat digital, al desplegament del 5G, al reforç de la ciberseguretat, la digitalització de l'Administració i de les empreses -en particular les pimes- i la producció audiovisual, així com a l'economia de la dada i la Intel·ligència Artificial. Tot això promovent la garantia dels drets digitals de la ciutadania.

La implementació de les mesures previstes es farà amb la col·laboració públic-privada i amb la participació de tots els agents econòmics i socials del país. Per a facilitar-la s'ha previst una inversió pública de 20.000 milions d'euros en el període 2020-2022, que es recolzarà en els nous instruments comunitaris de finançament del Pla de Recuperació Next Generation. Addicionalment, el sector privat aportaria uns 50.000 milions d'euros, en un escenari moderat de desplegament de les mesures.

L'Agenda Espanya Digital 2025 inclou mig centenar de mesures agrupades en 10 eixos estratègics. Vegem a continuació quins són els objectius dins de cada eix i quines accions es plantegen per a aconseguir-los.

Superar la bretxa digital

L'Agenda Espanya Digital 2025 pretén aconseguir una connectivitat digital adequada per a tota la població i fer que desaparegui la bretxa digital entre zones rurals i urbanes. L'objectiu és que el 100% de la població tingui cobertura amb més de 100 Mbps enfront del 89% actual.

Per a fer-ho possible s'articularà un Pla de connectivitat digital amb dues línies destacades: la connectivitat per a la vertebració econòmica, social i territorial i el foment d'ús de les xarxes amb la possible creació de bons de connectivitat social destinats als col·lectius més vulnerables.

Altres mesures en aquest àmbit són l'impuls d'una Llei General de Telecomunicacions, com a transposició d'una directiva europea, i d'un Pla d'Atracció d'Infraestructures Digitals Transfrontereres. Aquestes infraestructures reforcen la connectivitat del país en l'àmbit internacional i, alhora, són potents revulsius econòmics a les regions on s'implanten.

Desplegament del 5G

L'Agenda Espanya Digital 2025 vol consolidar el lideratge d'Espanya en el desplegament d'aquesta tecnologia, incentivant la seva contribució a l'augment de la productivitat econòmica, al progrés social i a la vertebració territorial. La meta és que per a dins de cinc anys el 100% de l'espectre radioelèctric estigui preparat per al 5G. Avui ho està el 30%.

Per a això es proposa una ambiciosa bateria de mesures: l'alliberament del segon dividend digital en 2020; l'assignació de les bandes de freqüències prioritàries demandades per a 5G en 2021; una convocatòria de nous projectes pilot 5G; una proposta de normativa de ciberseguretat per a 5G; el desenvolupament de corredors de transport 5G, i la preparació del terreny per al futur estàndard 6G.

Competències digitals

Reforçar les competències digitals dels treballadors i del conjunt de la ciutadania és un altre dels grans objectius. En 2020 les persones amb competències digitals bàsiques constitueixen el 57% de la població. Per a 2025 es vol elevar aquest percentatge al 80%.

Aquest apartat inclou també la reducció de les diferents bretxes en competències digitals inclosa la de gènere, amb especial incidència en dos àmbits: l'educatiu i el laboral. Com a instruments principals, es compta amb el programa Educa en Digital; un Pla Nacional de Competències Digitals, que inclou actuacions per part de tots els departaments ministerials, i un Pla de Digitalització en l'àmbit universitari.

Ciberseguretat

El primer objectiu en aquest àmbit és millorar la capacitat espanyola en ciberseguretat, tant per a benefici de la ciutadania com per a les empreses. La meta per a 2025 és que hi hagi 20.000 nous especialistes en ciberseguretat i, per extensió, en dades i en Intel·ligència Artificial. D'aquesta manera es vol estimular la creació d'un ecosistema empresarial en aquest sector.

Les mesures previstes en l'Agenda Espanya Digital 2025 són diverses: des de l'establiment d'una línia d'ajuda pública en ciberseguretat fins a la implantació d'un Centre d'Operacions de Ciberseguretat, passant per una sèrie de programes i campanyes de conscienciació, inversió i millora en aquest camp.

Digitalització de l'Administració

Impulsar la digitalització de les Administracions Públiques és un objectiu complex i de llarg recorregut que també està inclòs en l'Agenda. Es preveu que per a 2025 la meitat dels serveis públics estiguin disponibles en una aplicació per al mòbil. Avui dia el percentatge se situa en el 10%. Malgrat això Espanya figura entre els països més avançats de la UE quant al desenvolupament de l'administració electrònica.

Per a 2025 es vol anar encara més enllà, personalitzant els serveis públics digitals, simplificant al màxim la relació del ciutadà amb l'Administració i integrant tots els nivells administratius en un mateix esquema. Es pretén fer-ho possible amb l'actualització de la carpeta ciutadana; l'accessibilitat multiplataforma dels serveis públics; un sistema centralitzat de notificacions electròniques i d'interconnexió de registres, i la millora de les infraestructures i el marc regulador d'aquest àmbit.

Digitalització empresarial

Accelerar la digitalització de les empreses, amb especial atenció a les microempreses, pimes i startups, és una altra gran línia d'actuació prevista en l'Agenda Espanya Digital 2025. Avui la contribució al comerç electrònic per part de les pimes és inferior al 10%. En l'horitzó 2025 s'espera que pugui arribar al 25%.

El Pla d'Impuls a la Digitalització de pimes és un instrument fonamental per a aconseguir-lo. Un altre és l'Oficina Nacional d'Emprenedoria (ONE) que es constitueix en una plataforma virtual que haurà de servir de referent a Pimes, autònoms i empreses de nova creació en tot el referent a la transició digital. Igualment, es preveu una llei específica per a les startups i diferents programes de suport simultani a l'emprenedoria i a la digitalització.

Canvi de model productiu

La digitalització és un factor determinant per a canviar el model productiu i així ho contempla l'Agenda. Concretament, es tracta d'impulsar projectes tractors de transformació sectorial que generin efectes estructurals. Per exemple, la reducció d'un 10% de les emissions CO2 per efecte de la digitalització.

Els sectors amb un major potencial de transformació són: l'agroalimentari, el sanitari, la mobilitat, el turisme, i el comerç. Per aquesta raó s'impulsaran plans i projectes específics per a cadascun d'ells.

Sector Audiovisual

Millorar l'atractiu d'Espanya com a plataforma europea de negoci, treball, i inversió en l'àmbit audiovisual és un altre aspecte clau dins de l'Agenda. Aquí l'objectiu és aconseguir un 30% d'augment de la producció audiovisual a Espanya per al 2025 respecte al nivell actual.

Per a això es plantegen dos grans instruments. D'una banda, l'impuls a la Llei General de Serveis de Comunicació Audiovisual i, per una altra, la realització del Pla Spain Audiovisual Hub, la missió del qual és reforçar la competitivitat de la producció audiovisual espanyola i la seva internacionalització.

Economia de dades

Actualment les empreses espanyoles que utilitzen la Intel·ligència Artificial i el Big Data són menys del 15%. L'Agenda Espanya Digital 2025 estableix com a objectiu doblegar aquest percentatge en cinc anys. Més a llarg termini, planteja convertir Espanya en referent en aquest àmbit i aconseguir, a més d'un impacte econòmic positiu, el desenvolupament d'un marc ètic i jurídic en el marc de la IA.

L'Agenda anuncia mesures en aquest sentit, com l'elaboració d'una Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial; la creació d'una Oficina de la Dada responsable de garantir la bona governança en l'ús de les dades públiques; i l'impuls d'un consell assessor d'intel·ligència artificial que treballarà per al govern.

Finalment, però no menys important, es treballarà perquè Espanya exerceixi un rol actiu en els espais compartits de l'European Cloud Federation amb la finalitat de potenciar un espai ibèric, al costat de Portugal, que impulsi el desenvolupament de tecnologies avançades de computació de dades.

Drets de la ciutadania

Garantir els drets de la ciutadania en el nou entorn digital és el punt número 10 d'aquesta Agenda. En aquest àmbit, a diferència dels anteriors, no es plantegen objectius numèrics.

Es proposa elaborar una Carta de Drets Digitals, que formuli amb un llenguatge actual i accessible els drets de la ciutadania i de les empreses en el nou entorn, eliminant incerteses sobre la interpretació de determinats principis.

Una iniciativa paral·lela és Digital Future Society, projecte impulsat pel Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital del Govern d'Espanya i Mobile World Capital Barcelona, per a construir un futur més just i inclusiu en l'era digital, millorant l'impacte de la tecnologia en la societat.

Com garantir la col·laboració

L'amplitud i complexitat de les actuacions previstes en l'Agenda Espanya Digital 2025 requereix la col·laboració de tots els agents involucrats, que són a més nombrosos. Per aquesta raó, el govern d'Espanya crearà un consell públic-privat que faciliti el diàleg i participació multisectorial dels agents rellevants per a la transició digital del país: el Consell Consultiu per a la Transformació Digital (Foto: Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital).