Slider

Publicación 48

La trobada, organitzat per DigitalES, analitza entre els dies 8, 9 i 10 la situació d'Espanya entorn de la tecnologia i les telecomunicacions de la mà dels millors i més reconeguts experts. Ara com ara, hi ha un consens clar a defensar un major finançament i enfortir la col·laboració públic-privada.

El DigitalES Summit 2020 agrupa un planter d'experts que protagonitzen un programa replet de debats entorn de la digitalització i que donaran les claus de la transformació tecnològica en aquest esdeveniment. Des de la seva creació en 2017, DigitalES cerca fer d'Espanya un país més competitiu en el camp del digital, un terreny que ha adquirit molt més valor si cap després dels pitjors moments de la pandèmia en la qual tothom es va adonar de la necessitat de la connectivitat.

Eduardo Serra Rexach, el president de l'organització, ha inaugurat la tercera edició de la trobada incidint en tres eixos a tenir en compte a partir d'ara: "Els rèdits del que fem ara vindran en el llarg termini, la qual cosa ens exigeix actuar amb la rapidesa més gran possible; la necessitat de la col·laboració públic-privada, perquè no dur-la a terme enmig de la globalització en la qual vivim és un tremend desastre, i en tercer lloc la confiança i la seguretat, que les empreses tecnològiques sàpiguen les condicions en les quals hauran d'exercir el seu treball en els pròxims anys. Tenim les infraestructures i el talent, la principal riquesa de les nacions avui dia", va puntualitzar Eduardo Serra.

Atès que el PIB d'Espanya baixarà entre un 10 i un 15% enguany, alguna cosa que no ocorria des de la Guerra Civil, i que l'atur pot aconseguir els set milions de persones, l'actuació ha de ser urgent. "És important donar ajudes directes a qui ho necessita, però més important és ajudar a aquells que poden oferir un treball per a tota la vida a qui no el tingui". Serra ha defensat que la gestió estigui per sobre de les ideologies i que algunes de les normes estipulades en L'Agenda Espanya Digital 2025 hauran de ser reescrites, ja que "és impossible seguir com abans". A més, ha afegit que les competències digitals han d'anar de la mà de les noves generacions.

Després de l'obertura de l'esdeveniment, l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha comentat que "no podem deixar que alguna cosa com una pandèmia ens torni a sorprendre, hem d'estar preparats, i aquí és on juga un paper essencial la transformació digital". El futur de les grans ciutats com Madrid passa per dos eixos: sostenibilitat i digitalització. Per això, tal com ha explicat l'edil madrileny, des del seu Govern estan intentant millorar la relació entre els ciutadans i l'Administració, intentant que qualsevol tràmit o gestió es pugui dur a terme a través d'un terminal mòbil.

Acceleració de la transformació digital

Un diàleg entorn de la digitalització com a element clau per a l'economia i impulsora d'altres sectors ha ajuntat a Emilio Gayo, president a Espanya de Telefònica, i Alejandro Beltrán, president a Espanya i Portugal de McKinsey. La conversa, guiada pel segon, ha deixat algunes referències damunt de la taula. "Una de les coses que hem apreciat és que gent de totes les edats s'està incorporant a la digitalització. Aquests mesos en què tot s'ha accelerat hem avançat a l'equivalent de dos o tres anys", ha explicitat el representant de Telefònica.

Les repercussions laborals de la implantació de la tecnologia també han estat tractades: "Cal llevar-se la por a la digitalització, perquè crea més llocs de treball que els que destrueix. Estimem que fins a la meitat de les activitats actuals podran ser automatitzades, però el balanç serà favorable en la creació de llocs de treball donades les noves necessitats que porten amb si", va dir Gayo, que també va afegir: "El sector de les telecomunicacions és un factor habilitant per al desenvolupament del país, una importància que s'ha fet palesa durant aquest període. Apostar per la telecomunicació és invertir en molts altres sectors, perquè per cada euro destinat a aquest àmbit es creen altres tres al final de la cadena".

Una inversió necessària

"Reconstruir la competitivitat espanyola a través de la tecnologia" ha estat el títol de la següent taula de debat en aquest congrés 2020 de DigitalES. En ella s'han reunit personatges de gran importància en el món de les telecomunicacions que han disseccionat la situació general d'Espanya i què es pot fer per a millorar-la. La conversa ha estat comandada per Alicia Richard, directora general de DigitalES, qui ha anat llançant qüestions diverses als participants sobre el present i futur que espera al sector. Luis AbadCEO d'Altran, ha començat dient que, "fins i tot deixant fora tots els nous models de negoci que es crearan, l'impacte i eficiència que té aplicar les noves tecnologies a una situació existent ja és increïble. Si combinem l'alta velocitat del 5G amb la possibilitat de connectar massivament a la xarxa qualsevol mena de dispositiu i ho apliquem a la indústria, sí que es pot generar una revolució".

Al mateix temps, Abad també s'ha referit a l'atracció d'inversió per a possibilitar la creació d'ocupació de qualitat. "La inversió és al·lèrgica a la incertesa i necessitem que les administracions públiques també apostin per ella. Per això, hem de tenir un marc regulador estable. A més, la formació també és clau. Tenim molt talent tecnològic i no tenim res a envejar a altres països, però si volem transformar el món sabent que la tecnologia ho fa més sostenible i igualitari els joves han d'apostar per carreres del sector".

César Cid, CEO d'Arca, s'ha referit als canvis produïts a conseqüència de la pandèmia que caldria aprofitar, com el que ha suposat per a l'e-commerce, el teletreball i la Internet de les Coses al costat de l'automatització dels processos. Al mateix temps, també s'ha referit a l'Estratègia Digital Espanya 2025, apuntant algun dels seus punts clau: "La connectivitat 100%, en la qual segons el DESI 2020 Espanya està ben col·locada. No obstant això, ocupem el lloc 11 a Europa, malgrat que som el tercer que més ha pujat en els últims cinc anys. Si volem reconstrucció, les xarxes són les autopistes d'abans, així que no fem aeroports sense avions". El 5G, on la connectivitat passa de les persones a les coses; el món de les xarxes, i el debat entre xarxes públiques o privades han estat uns altres dels aspectes que també ha tractat Cid.

La formació serà clau

En opinió de Fernando RuízCEO de Deloitte, la situació es redueix a convertir la crisi en una oportunitat: "Les dues línies d'inversió ja les ha marcat la UE: la transformació digital i l'ecològica. Quant a la primera, hem demostrat que hem estat  un dels millors països a respondre al confinament des del pla de les telecomunicacions. Ara cal posar en marxa plans de transformació digital que ens permetin estar a l'avantguarda". El CEO de Deloitte també ha incidit en la necessitat d'atallar els dos grans elements generadors de desigualtat: l'educació i la sanitat. "Hem de donar la formació necessària per a aquest canvi que s'està generant tan de pressa perquè ningú es quedi fora d'ell", ha rematat Ruíz.

La confiança i la seguretat en les aplicacions tecnològiques ha estat tractada per Ángeles Delgado, presidenta de Fujitsu. "Si pensem en els 45.000 milions d'objectes connectats a la xarxa i que la intel·ligència artificial comença a estar distribuïda en dispositius locals i embeguda en apps, generar un sistema de confiança es torna imprescindible", va dir Delgado, recalcant que "aquest és el moment més apassionant que hem viscut en el sector tecnològic".

Anar més enllà de les urgències plantejades

Tres passos serien fonamentals en tot el desenvolupament: estar preparats realment per al digital esbossant plans de contingència i un ampli accés als dispositius; transformar el 'core' del negoci, intentant reinventar el sector i permetent experiències híper-personalitzades, i en tercer lloc transitar cap a un model de negoci d'ecosistemes. Tot això amanit amb una visió holística de les pimes.

Horaci Morell, president d'Espanya, Portugal, Grècia i Israel d'IBM, ha afegit que "no hem de conformar-nos a haver donat una bona resposta a les urgències plantejades, sinó que hem d'anar més enllà, fer les empreses més fortes, la qual cosa requereix una estratègia ambiciosa i que prioritzi la presa de decisions". Tenint clar que els àmbits d'aplicació afectaran tant l'entorn intern de la mateixa empresa com al conjunt de la societat, el representant d'IBM ha defensat un treball conjunt entre les diferents administracions i el sector empresarial.

Preguntat pel factor humà de la digitalització, Morell ha respost basant-se en dues àrees principals. Respecte a la capacitació professional, la previsió és que en tres anys hi haurà 120 milions de persones que tinguin necessitats de formació, un fet que caldria atallar al més aviat possible, mentre que també cal gestionar la necessitat de crear una  societat digital de confiança, perquè els processos siguin segurs i privats amb la deguda protecció i transparència sobre aquest tema (Foto: Digitals).