Slider

depositphotos 184790690 s-2019

El Consell Europeu d'Innovació (EIC) ha premiat diferents projectes de Blockchain orientats al benestar social. Les solucions guanyadores proposen aplicacions d'aquesta tecnologia per a àmbits tan diversos com el comerç just, les ajudes a les víctimes de catàstrofes, o l'energia renovable, entre altres.

L'objectiu del Premi del Consell Europeu d'Innovació és reconèixer i donar suport als esforços realitzats pels desenvolupadors i la societat civil en l'exploració d'aplicacions Blockchain per a la innovació social. Els premiats han rebut un total de 5 milions d'euros. A continuació, us destaquem una breu ressenya de cadascun dels projectes guanyadors per àmbit temàtic

Contingut de qualitat

La companyia holandesa ha desenvolupat el "segell de temps" (timestampWordProof, una tecnologia capaç de provar l'autenticitat d'una informació i fer que aquesta sigui verificable. En última instància, això comporta una major confiança en el contingut d'Internet. Amb els segells de temps, els propietaris dels continguts poden demostrar que no van manipular el seu contingut, i l'historial dels canvis efectuats es torna verificable tant per als humans com per a les màquines.

Traçabilitat i comerç Just

L'empresa social britànica Project Provenance ha desenvolupat una plataforma per a permetre a les empreses demostrar el seu impacte social a través de l'increment de la transparència sobre les cadenes de subministrament que hi ha darrere dels seus negocis i productes. La plataforma funciona amb dades obertes i amb Blockchain. Recopila i permet compartir informació clau dels productes i la seva procedència de manera segura, fiable i accessible. L'empresa planteja aquesta possibilitat com un factor de diferenciació positiu en el mercat.

Inclusió financera:

GMeRitS ('GeneralisedMeritsfor Respecti and Social Equality') és una iniciativa plurinacional (Finlàndia, Espanya i Itàlia) que està duent a terme experiments a gran escala amb estructures econòmiques alternatives que permetin organitzar la societat d'una altra manera. L'objectiu principal que persegueix GMeRitS és que l'economia ofereixi a la humanitat la possibilitat de treballar més eficientment, estalviar recursos escassos i compartir nous invents.

Ajuda i filantropia

El projecte UnBlocked Cash OXBBU (de l'organització irlandesa Oxfam i l'empresa francesa Sempo) és pioner en el desenvolupament d'un model descentralitzat per a abordar el repte mundial de prestar ajuda internacional als afectats per desastres de manera més eficient, transparent i sostenible. Aquesta innovació col·loca a les persones afectades pel desastre i a les seves comunitats en el centre de la presa de decisions i aborda el desafiament de vincular a les institucions i els individus de manera directa amb aquells als qui volen ajudar.

Conflictes de consum

CKH2020 és una plataforma per a la resolució de conflictes de consum en el comerç electrònic o en l'economia col·laborativa. Està relacionada amb Kleros, un protocol de resolució de disputes en línia de codi obert que utilitza el Blockchain per a resoldre les disputes de manera justa.

El seu desenvolupament està coordinat per Coopérative Kleros, societat cooperativa d'interès col·lectiu constituïda a França. Blockchain garanteix que cap de les parts pugui manipular les proves ni la selecció del jurat i que les sentències s'apliquin automàticament mitjançant contractes intel·ligents.

Energia descentralitzada

PROSUME és una plataforma italiana que proporciona un mercat digital descentralitzat i autònom per al comerç d'energia entre iguals. El seu objectiu és integrar als prosumidores -consumidors que també són productors d'energia renovable- en el sector energètic fins ara altament monopolitzat pels agents que treballen amb combustibles fòssils.

Gran èxit de participació

La convocatòria del Premi del Consell Europeu d'Innovació es va obrir el maig de 2018 i es va tancar el setembre de 2019. Es van rebre 176 sol·licituds de 43 països (19 d'ells de fora de la UE). Els premis es van concedir el juliol de 2020. Quant a les categories de sol·licitants, el 80% eren empreses de nova creació i pimes. El 20% restant es repartia entre un 10% de les propostes, procedien de particulars i un 10% d'institucions. En aquest últim cas, s'incloïen universitats, però també unes altres com Creu Roja, Oxfam, i diverses fundacions.

Gairebé la meitat dels àmbits coberts per les candidatures seleccionades estan relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. María Gabriel, Comissionada per a la Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, va elogiar els projectes va assenyalar després de la concessió dels premis que: "les solucions proposades mostren com el Blockchain pot crear un canvi social positiu donant suport al comerç just, augmentant la transparència en els processos de producció i el comerç electrònic i contribuint a la inclusió financera mitjançant l'exploració de la descentralització econòmica" (Foto: ICS/*Depositphoto).