Slider

 

Publicación 47

Aquestes paraules de Teresa Ribera, vicepresidenta quarta del Govern i ministra per a la Transició Ecològica, han servit de resum i de tancament de la 34a Trobada de l'Economia Digital i les Telecomunicacions organitzat per AMETIC, la patronal representant del sector de la indústria tecnològica digital a Espanya.

Teresa Ribera ha volgut subratllar la importància estratègica d'aquests dos factors de canvi per a superar la situació econòmica generada per la pandèmia. Una importància -ha destacat- que és deguda "a les sinergies que es donen entre tots dos".

La ministra ha citat exemples significatius d'aquestes sinergies, com el paper de les TIC en la gestió de les energies renovables, la cerca de l'eficiència en el consum de recursos en la indústria o el desenvolupament d'una mobilitat més sostenible.

Teresa Ribera ha qualificat d'"èxit" la trobada anual del sector digital. D'una banda, a causa del remarcable seguiment que han tingut les sessions, amb més de 9.000 connexions durant la celebració de l'esdeveniment entre el 2 i el 4 de setembre. D'altra banda, perquè la trobada "ha posat en relleu la importància d'un sector com el que AMETIC representa per al progrés i el benestar del país".

Ara o mai

El títol de la trobada anual ha estat "Digitalització i sostenibilitat per a la reconstrucció. Ara o mai". La ministra s'ha referit a la pertinència d'aquesta última expressió", ja que la revolució digital s'ha accelerat per la pandèmia i ens ha obert una oportunitat".

Segons Teresa Ribera, per a aprofitar-la cal prendre en consideració quatre elements: intentar afavorir la prosperitat; corregir les desigualtats i les bretxes socials de tota mena, inclosa la digital; operar dins dels límits ambientals, i prendre's molt de debò les qüestions relatives a la privacitat, la seguretat i la governança en l'entorn digital.

La combinació entre les TIC i la sostenibilitat obre la porta també a reactivar les agendes urbanes per a aconseguir ciutats més habitables, amb qüestions com la rehabilitació del parc edificatori en primer pla. També genera possibilitats econòmiques amb la creació de nous models de negoci i d'ocupació, en particular per als més joves que accedeixen per primera vegada al mercat laboral.

Dificultat com a repte

Pedro Mier, president d'AMETIC, ha valorat la 34a Trobada de l'Economia Digital i les Telecomunicacions, descrivint-lo com "el millor fins ara celebrat".

Igual que la ministra, Mier ha posat l'accent en el "sentit de la urgència" que s'ha volgut transmetre amb l'expressió "Ara o mai", perquè "la situació que vivim és una dificultat i alhora un repte per a aconseguir una indústria que conjumini digitalització i sostenibilitat".

El president d'AMETIC ha posat èmfasi en la necessitat de tenir una indústria resilient que permeti crear "més coneixement, més innovació i més ocupació", una tríada que ha descrit com "la reserva estratègica de qualsevol país".

Igualment, s'ha mostrat confiat que aquest objectiu és possible a causa de "la capacitat de reacció col·lectiva i a la presència de grans professionals".

En la clausura de la trobada també ha intervingut Luis Isasi, president del Banc de Santander España, amb una reflexió sobre el paper de la sostenibilitat en les empreses. Isasi ha assegurat que "les grans companyies han de retornar a la comunitat parteix dels beneficis que han obtingut en ella".

Un repàs a la innovació

La 34a Trobada de l'Economia Digital i les Telecomunicacions organitzat per AMETIC ha reunit desenes d'experts en TIC i representants del món econòmic durant els tres dies de la seva celebració. A més, ha comptat amb una destacada presència institucional.

S'ha debatut sobre la irrupció de la digitalització en àmbits com l'agroalimentari, el turisme, la mobilitat, la gestió urbana, l'educació, la salut. I també sobre la irrupció del 5G, el blockchain, la Intel·ligència Artificial, i les tecnologies quàntiques en la societat (Foto: Ametic).