Slider

Publicación 50

La connexió a Internet, cada vegada més, es configura com un bé bàsic i essencial. Es tracta d'una postura que avala la Comissió Europea en posar en marxa el programa WIFI4EU que pot ajudar, en gran manera, al fet que la ciutadania tingui connexió Wifi gratuïta en espais públics com a parcs, places, edificis oficials, biblioteques, centres de salut i museus de tota Europa.

La iniciativa WIFI4EU, posa a la disposició dels municipis sol·licitants bons per valor de 15.000 euros, que hauran de ser utilitzats per a instal·lar equips de connexió sense fil en aquells espais de la localitat que encara no comptin amb ells.

En total, són 120 milions d'euros que s'han repartit entre 2018 i 2020, així que aquelles ciutats que estan interessades encara tenen temps per a poder beneficiar-se de la mesura, però hauran d'estar pendents de l'anunci de la data de la pròxima convocatòria en el lloc web de la CE.

Tant els municipis com les associacions dels mateixos que actuïn en nom dels seus membres poden participar en la convocatòria. En cas de ser seleccionats, els bons de WiFi4EU cobriran els costos de material i d'instal·lació dels punts d'accés Wifi. D'altra banda, els municipis que reben un bo es comprometen a pagar la connexió (subscripció a internet) i el manteniment de l'equip per a oferir connectivitat gratuïta i d'alta qualitat durant almenys tres anys.

L'import de l'ajuda també pot servir per a comprar nous equips o renovar material antic substituint-ho per material més recent i de millor qualitat. Quant a l'elecció, els beneficiaris se seleccionaran per ordre de sol·licitud, però garantint que tots els Estats membres es beneficiïn d'un mínim de bons.

Els municipis inscrits ja superen els 29.000. Per a això, l'única cosa que han hagut de fer és entrar en la web creada per a la iniciativa i inscriure's. En el moment que s'obri oficialment una convocatòria, tan sols hauran de presentar la seva sol·licitud. Així mateix, en la mateixa web també es pot trobar el procediment que ha de seguir una empresa d'instal·lació Wifi, que haurà d'indicar les zones en les quals ofereix els seus serveis. Però avisen: "Tingui en compte que aquesta inscripció s'efectua exclusivament a títol informatiu. Els municipis que rebin un bo són lliures de triar la seva pròpia empresa instal·ladora de wifi, encara que no figuri en la llista".

Badalona, Alacant, Aranjuez, Badajoz i Alcobendas són algunes de les localitats que, des d'Espanya, ja han presentat la seva sol·licitud en aquesta mesura que pretén potenciar l'omnipresència de la connectivitat sense fil a Internet (Foto: ICS/*Depositphoto).