Slider

Publicación 45

L'esdeveniment organitzat per Ametic ha donat el seu tret de sortida amb algunes modificacions amb relació a les anteriors edicions. L'esdeveniment, ara amb una assistència mixta entre presencial i digital, estrena el format de multiseu, sortint de Santander però sense deixar-la enrere per a també anar a ciutats com Madrid, Barcelona o Màlaga. Un planter de primera qualitat abordarà la "Digitalització i sostenibilitat per a la reconstrucció", tal com han titulat la trobada.

Pedro Mier, el president d'Ametic, ha estat el primer a prendre la paraula durant la inauguració. "Tots els empresaris sabem que la crisi és una oportunitat, un moment magnífic per al redisseny de les nostres organitzacions", ha començat dient. Les referències a l'ocupació i la seva qualitat han estat constants durant les primeres intervencions: "L'ocupació hauria de ser la primera preocupació i objectiu del pla de reconstrucció que maneja el Govern. Demanem un pla de formació digital, així com tenir projectes atractius, la millor manera de fer que el nostre talent local es quedi i atreure l'internacional", va dir el president d'Ametic.

A més d'esmentar la necessitat de tenir un entorn legal que afavoreixi la contractació i flexibilització sense comprometre l'ocupabilitat, Mier s'ha referit a la innovació empresarial com uns dels principals pilars del futur. "Necessitem fer un esforç públic-privat com a país perquè en el curt termini ens situem en la mitjana dels països europeus i en el mitjà entre els millors del món", ha recalcat Mier. Citant la importància de la industrialització moderna, la sostenibilitat ha estat una altra anotació en el qual ha incidit: "És molt important que el beneficiari dels fons europeus sigui el conjunt del país".

Miquel Remacha Moreno, Vicerector de Postgrau i Recerca de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), ha estat el següent a prendre la paraula. "L'adaptació tecnològica des del principi de la pandèmia ens ha fet sentir orgullosos en veure que, de manera global, estàvem millor preparats del que pensàvem", ha sostingut. Ell, com a habitual amfitrió de la trobada, ha defensat que les circumstàncies actuals també han obert nous horitzons i expectatives: "La crisi de la Covid 19 no ha afectat a tots els col·lectius de la mateixa forma, la qual cosa ha revelat que existeixen problemes subjacents en ells i altres nous que caldrà abordar".

Rami AboukhairCEO del Banc Santander a Espanya, ha comentat que s'ha d'"afrontar el futur impulsant el nostre model econòmic sota el convenciment que la millor manera de sortir d'aquesta crisi és fer-ho junts, i això també significa fer-ho al costat d'Europa". Des del seu punt de vista, les reformes que es podran fer gràcies a l'acord de la CE han d'estar dirigides a la digitalització de les pimes i enfortir la seva presència en sectors com la Intel·ligència Artificial o la modernització d'altres tradicionals, i a sectors claus com el turisme o l'agro, entre altres. Així doncs, el representant del Santander també ha defensat la col·laboració públic-privada titllant-la de "fonamental" per a reduir al màxim el mal del teixit empresarial.

Nadia Calviño, vicepresidenta tercera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, ha tancat aquest primer acte comentat que "la situació derivada de la pandèmia està accelerant el procés de digitalització d'Espanya". D'aquesta manera, "dins de les fortaleses s'ha fet palesa la capacitat de resiliència de les xarxes de telecomunicacions, l'increment del teletreball, la digitalització de l'educació i la multiplicació de les capacitats sanitàries gràcies a les dades".

En l'altre costat de la moneda se situa la tasca pendent de garantir l'accés digital a tota la població per a així poder desenvolupar una educació en línia i el teletreball amb qualitat en aquelles llars amb menys recursos. "La digitalització és de les principals palanques per a augmentar l'efectivitat de l'economia", ha subscrit la ministra. Ella mateixa ha incidit en l'agenda digital del Govern d'Espanya, denominada "Estratègia Espanya Digital 2025", en la qual es plasmen una desena d'objectius entre els quals es troben garantir una connectivitat adequada per a tot el conjunt de la població, continuar liderant a Europa el desplegament del 5G i impulsar la digitalització de les administracions públiques en àmbits clau com en l'ocupació o la justícia.

Calviño ha conclòs la seva intervenció al·ludint a la importància de la col·laboració publicoprivada: "El compromís del sector és clau per a posar en marxa els diferents programes de transformació. No podem deixar passar aquesta oportunitat. La digitalització és un dels eixos clau i es tracta d'un projecte de país, en el qual s'interpel·la a tots i tots hem d'estar a l'altura de les circumstàncies".

Tot seguit, Thierry Breton, comissari europeu del Mercat Intern de la CE, ha dedicat unes paraules a l'auditori mitjançant un missatge gravat. Com a responsable del procés de digitalització de la UE, Breton ha fet valdre la reconversió digital. Esmentant el Big Data i la connectivitat com dos dels ingredients essencials de cara al futur, el comissari de la CE també ha defensat una potenciació de la Intel·ligència Artificial i de les infraestructures, la qual cosa redundaria en una major connectivitat (Foto: Ametic).