WIFI en els espais públics com un bé bàsic

Publicación 50

La connexió a Internet, cada vegada més, es configura com un bé bàsic i essencial. Es tracta d'una postura que avala la Comissió Europea en posar en marxa el programa WIFI4EU que pot ajudar, en gran manera, al fet que la ciutadania tingui connexió Wifi gratuïta en espais públics com a parcs, places, edificis oficials, biblioteques, centres de salut i museus de tota Europa.

La iniciativa WIFI4EU, posa a la disposició dels municipis sol·licitants bons per valor de 15.000 euros, que hauran de ser utilitzats per a instal·lar equips de connexió sense fil en aquells espais de la localitat que encara no comptin amb ells.

En total, són 120 milions d'euros que s'han repartit entre 2018 i 2020, així que aquelles ciutats que estan interessades encara tenen temps per a poder beneficiar-se de la mesura, però hauran d'estar pendents de l'anunci de la data de la pròxima convocatòria en el lloc web de la CE.

Tant els municipis com les associacions dels mateixos que actuïn en nom dels seus membres poden participar en la convocatòria. En cas de ser seleccionats, els bons de WiFi4EU cobriran els costos de material i d'instal·lació dels punts d'accés Wifi. D'altra banda, els municipis que reben un bo es comprometen a pagar la connexió (subscripció a internet) i el manteniment de l'equip per a oferir connectivitat gratuïta i d'alta qualitat durant almenys tres anys.

L'import de l'ajuda també pot servir per a comprar nous equips o renovar material antic substituint-ho per material més recent i de millor qualitat. Quant a l'elecció, els beneficiaris se seleccionaran per ordre de sol·licitud, però garantint que tots els Estats membres es beneficiïn d'un mínim de bons.

Els municipis inscrits ja superen els 29.000. Per a això, l'única cosa que han hagut de fer és entrar en la web creada per a la iniciativa i inscriure's. En el moment que s'obri oficialment una convocatòria, tan sols hauran de presentar la seva sol·licitud. Així mateix, en la mateixa web també es pot trobar el procediment que ha de seguir una empresa d'instal·lació Wifi, que haurà d'indicar les zones en les quals ofereix els seus serveis. Però avisen: "Tingui en compte que aquesta inscripció s'efectua exclusivament a títol informatiu. Els municipis que rebin un bo són lliures de triar la seva pròpia empresa instal·ladora de wifi, encara que no figuri en la llista".

Badalona, Alacant, Aranjuez, Badajoz i Alcobendas són algunes de les localitats que, des d'Espanya, ja han presentat la seva sol·licitud en aquesta mesura que pretén potenciar l'omnipresència de la connectivitat sense fil a Internet (Foto: ICS/*Depositphoto).

Digitals Summit 2020: els reptes de la competitivitat tecnològica a Espanya

Publicación 48

La trobada, organitzat per DigitalES, analitza entre els dies 8, 9 i 10 la situació d'Espanya entorn de la tecnologia i les telecomunicacions de la mà dels millors i més reconeguts experts. Ara com ara, hi ha un consens clar a defensar un major finançament i enfortir la col·laboració públic-privada.

El DigitalES Summit 2020 agrupa un planter d'experts que protagonitzen un programa replet de debats entorn de la digitalització i que donaran les claus de la transformació tecnològica en aquest esdeveniment. Des de la seva creació en 2017, DigitalES cerca fer d'Espanya un país més competitiu en el camp del digital, un terreny que ha adquirit molt més valor si cap després dels pitjors moments de la pandèmia en la qual tothom es va adonar de la necessitat de la connectivitat.

Eduardo Serra Rexach, el president de l'organització, ha inaugurat la tercera edició de la trobada incidint en tres eixos a tenir en compte a partir d'ara: "Els rèdits del que fem ara vindran en el llarg termini, la qual cosa ens exigeix actuar amb la rapidesa més gran possible; la necessitat de la col·laboració públic-privada, perquè no dur-la a terme enmig de la globalització en la qual vivim és un tremend desastre, i en tercer lloc la confiança i la seguretat, que les empreses tecnològiques sàpiguen les condicions en les quals hauran d'exercir el seu treball en els pròxims anys. Tenim les infraestructures i el talent, la principal riquesa de les nacions avui dia", va puntualitzar Eduardo Serra.

Atès que el PIB d'Espanya baixarà entre un 10 i un 15% enguany, alguna cosa que no ocorria des de la Guerra Civil, i que l'atur pot aconseguir els set milions de persones, l'actuació ha de ser urgent. "És important donar ajudes directes a qui ho necessita, però més important és ajudar a aquells que poden oferir un treball per a tota la vida a qui no el tingui". Serra ha defensat que la gestió estigui per sobre de les ideologies i que algunes de les normes estipulades en L'Agenda Espanya Digital 2025 hauran de ser reescrites, ja que "és impossible seguir com abans". A més, ha afegit que les competències digitals han d'anar de la mà de les noves generacions.

Després de l'obertura de l'esdeveniment, l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha comentat que "no podem deixar que alguna cosa com una pandèmia ens torni a sorprendre, hem d'estar preparats, i aquí és on juga un paper essencial la transformació digital". El futur de les grans ciutats com Madrid passa per dos eixos: sostenibilitat i digitalització. Per això, tal com ha explicat l'edil madrileny, des del seu Govern estan intentant millorar la relació entre els ciutadans i l'Administració, intentant que qualsevol tràmit o gestió es pugui dur a terme a través d'un terminal mòbil.

Acceleració de la transformació digital

Un diàleg entorn de la digitalització com a element clau per a l'economia i impulsora d'altres sectors ha ajuntat a Emilio Gayo, president a Espanya de Telefònica, i Alejandro Beltrán, president a Espanya i Portugal de McKinsey. La conversa, guiada pel segon, ha deixat algunes referències damunt de la taula. "Una de les coses que hem apreciat és que gent de totes les edats s'està incorporant a la digitalització. Aquests mesos en què tot s'ha accelerat hem avançat a l'equivalent de dos o tres anys", ha explicitat el representant de Telefònica.

Les repercussions laborals de la implantació de la tecnologia també han estat tractades: "Cal llevar-se la por a la digitalització, perquè crea més llocs de treball que els que destrueix. Estimem que fins a la meitat de les activitats actuals podran ser automatitzades, però el balanç serà favorable en la creació de llocs de treball donades les noves necessitats que porten amb si", va dir Gayo, que també va afegir: "El sector de les telecomunicacions és un factor habilitant per al desenvolupament del país, una importància que s'ha fet palesa durant aquest període. Apostar per la telecomunicació és invertir en molts altres sectors, perquè per cada euro destinat a aquest àmbit es creen altres tres al final de la cadena".

Una inversió necessària

"Reconstruir la competitivitat espanyola a través de la tecnologia" ha estat el títol de la següent taula de debat en aquest congrés 2020 de DigitalES. En ella s'han reunit personatges de gran importància en el món de les telecomunicacions que han disseccionat la situació general d'Espanya i què es pot fer per a millorar-la. La conversa ha estat comandada per Alicia Richard, directora general de DigitalES, qui ha anat llançant qüestions diverses als participants sobre el present i futur que espera al sector. Luis AbadCEO d'Altran, ha començat dient que, "fins i tot deixant fora tots els nous models de negoci que es crearan, l'impacte i eficiència que té aplicar les noves tecnologies a una situació existent ja és increïble. Si combinem l'alta velocitat del 5G amb la possibilitat de connectar massivament a la xarxa qualsevol mena de dispositiu i ho apliquem a la indústria, sí que es pot generar una revolució".

Al mateix temps, Abad també s'ha referit a l'atracció d'inversió per a possibilitar la creació d'ocupació de qualitat. "La inversió és al·lèrgica a la incertesa i necessitem que les administracions públiques també apostin per ella. Per això, hem de tenir un marc regulador estable. A més, la formació també és clau. Tenim molt talent tecnològic i no tenim res a envejar a altres països, però si volem transformar el món sabent que la tecnologia ho fa més sostenible i igualitari els joves han d'apostar per carreres del sector".

César Cid, CEO d'Arca, s'ha referit als canvis produïts a conseqüència de la pandèmia que caldria aprofitar, com el que ha suposat per a l'e-commerce, el teletreball i la Internet de les Coses al costat de l'automatització dels processos. Al mateix temps, també s'ha referit a l'Estratègia Digital Espanya 2025, apuntant algun dels seus punts clau: "La connectivitat 100%, en la qual segons el DESI 2020 Espanya està ben col·locada. No obstant això, ocupem el lloc 11 a Europa, malgrat que som el tercer que més ha pujat en els últims cinc anys. Si volem reconstrucció, les xarxes són les autopistes d'abans, així que no fem aeroports sense avions". El 5G, on la connectivitat passa de les persones a les coses; el món de les xarxes, i el debat entre xarxes públiques o privades han estat uns altres dels aspectes que també ha tractat Cid.

La formació serà clau

En opinió de Fernando RuízCEO de Deloitte, la situació es redueix a convertir la crisi en una oportunitat: "Les dues línies d'inversió ja les ha marcat la UE: la transformació digital i l'ecològica. Quant a la primera, hem demostrat que hem estat  un dels millors països a respondre al confinament des del pla de les telecomunicacions. Ara cal posar en marxa plans de transformació digital que ens permetin estar a l'avantguarda". El CEO de Deloitte també ha incidit en la necessitat d'atallar els dos grans elements generadors de desigualtat: l'educació i la sanitat. "Hem de donar la formació necessària per a aquest canvi que s'està generant tan de pressa perquè ningú es quedi fora d'ell", ha rematat Ruíz.

La confiança i la seguretat en les aplicacions tecnològiques ha estat tractada per Ángeles Delgado, presidenta de Fujitsu. "Si pensem en els 45.000 milions d'objectes connectats a la xarxa i que la intel·ligència artificial comença a estar distribuïda en dispositius locals i embeguda en apps, generar un sistema de confiança es torna imprescindible", va dir Delgado, recalcant que "aquest és el moment més apassionant que hem viscut en el sector tecnològic".

Anar més enllà de les urgències plantejades

Tres passos serien fonamentals en tot el desenvolupament: estar preparats realment per al digital esbossant plans de contingència i un ampli accés als dispositius; transformar el 'core' del negoci, intentant reinventar el sector i permetent experiències híper-personalitzades, i en tercer lloc transitar cap a un model de negoci d'ecosistemes. Tot això amanit amb una visió holística de les pimes.

Horaci Morell, president d'Espanya, Portugal, Grècia i Israel d'IBM, ha afegit que "no hem de conformar-nos a haver donat una bona resposta a les urgències plantejades, sinó que hem d'anar més enllà, fer les empreses més fortes, la qual cosa requereix una estratègia ambiciosa i que prioritzi la presa de decisions". Tenint clar que els àmbits d'aplicació afectaran tant l'entorn intern de la mateixa empresa com al conjunt de la societat, el representant d'IBM ha defensat un treball conjunt entre les diferents administracions i el sector empresarial.

Preguntat pel factor humà de la digitalització, Morell ha respost basant-se en dues àrees principals. Respecte a la capacitació professional, la previsió és que en tres anys hi haurà 120 milions de persones que tinguin necessitats de formació, un fet que caldria atallar al més aviat possible, mentre que també cal gestionar la necessitat de crear una  societat digital de confiança, perquè els processos siguin segurs i privats amb la deguda protecció i transparència sobre aquest tema (Foto: Digitals).

Teresa Ribera afirma que "transició ecològica i digitalització són la base de la recuperació"

 

Publicación 47

Aquestes paraules de Teresa Ribera, vicepresidenta quarta del Govern i ministra per a la Transició Ecològica, han servit de resum i de tancament de la 34a Trobada de l'Economia Digital i les Telecomunicacions organitzat per AMETIC, la patronal representant del sector de la indústria tecnològica digital a Espanya.

Teresa Ribera ha volgut subratllar la importància estratègica d'aquests dos factors de canvi per a superar la situació econòmica generada per la pandèmia. Una importància -ha destacat- que és deguda "a les sinergies que es donen entre tots dos".

La ministra ha citat exemples significatius d'aquestes sinergies, com el paper de les TIC en la gestió de les energies renovables, la cerca de l'eficiència en el consum de recursos en la indústria o el desenvolupament d'una mobilitat més sostenible.

Teresa Ribera ha qualificat d'"èxit" la trobada anual del sector digital. D'una banda, a causa del remarcable seguiment que han tingut les sessions, amb més de 9.000 connexions durant la celebració de l'esdeveniment entre el 2 i el 4 de setembre. D'altra banda, perquè la trobada "ha posat en relleu la importància d'un sector com el que AMETIC representa per al progrés i el benestar del país".

Ara o mai

El títol de la trobada anual ha estat "Digitalització i sostenibilitat per a la reconstrucció. Ara o mai". La ministra s'ha referit a la pertinència d'aquesta última expressió", ja que la revolució digital s'ha accelerat per la pandèmia i ens ha obert una oportunitat".

Segons Teresa Ribera, per a aprofitar-la cal prendre en consideració quatre elements: intentar afavorir la prosperitat; corregir les desigualtats i les bretxes socials de tota mena, inclosa la digital; operar dins dels límits ambientals, i prendre's molt de debò les qüestions relatives a la privacitat, la seguretat i la governança en l'entorn digital.

La combinació entre les TIC i la sostenibilitat obre la porta també a reactivar les agendes urbanes per a aconseguir ciutats més habitables, amb qüestions com la rehabilitació del parc edificatori en primer pla. També genera possibilitats econòmiques amb la creació de nous models de negoci i d'ocupació, en particular per als més joves que accedeixen per primera vegada al mercat laboral.

Dificultat com a repte

Pedro Mier, president d'AMETIC, ha valorat la 34a Trobada de l'Economia Digital i les Telecomunicacions, descrivint-lo com "el millor fins ara celebrat".

Igual que la ministra, Mier ha posat l'accent en el "sentit de la urgència" que s'ha volgut transmetre amb l'expressió "Ara o mai", perquè "la situació que vivim és una dificultat i alhora un repte per a aconseguir una indústria que conjumini digitalització i sostenibilitat".

El president d'AMETIC ha posat èmfasi en la necessitat de tenir una indústria resilient que permeti crear "més coneixement, més innovació i més ocupació", una tríada que ha descrit com "la reserva estratègica de qualsevol país".

Igualment, s'ha mostrat confiat que aquest objectiu és possible a causa de "la capacitat de reacció col·lectiva i a la presència de grans professionals".

En la clausura de la trobada també ha intervingut Luis Isasi, president del Banc de Santander España, amb una reflexió sobre el paper de la sostenibilitat en les empreses. Isasi ha assegurat que "les grans companyies han de retornar a la comunitat parteix dels beneficis que han obtingut en ella".

Un repàs a la innovació

La 34a Trobada de l'Economia Digital i les Telecomunicacions organitzat per AMETIC ha reunit desenes d'experts en TIC i representants del món econòmic durant els tres dies de la seva celebració. A més, ha comptat amb una destacada presència institucional.

S'ha debatut sobre la irrupció de la digitalització en àmbits com l'agroalimentari, el turisme, la mobilitat, la gestió urbana, l'educació, la salut. I també sobre la irrupció del 5G, el blockchain, la Intel·ligència Artificial, i les tecnologies quàntiques en la societat (Foto: Ametic).