Ciberseguretat, protecció imprescindible davant l'expansió de la delinqüència en línia

 

foto para post ciberseguridad 

Els experts del Grup de Treball i Seguretat del COIT/COETC recorden que en aquest moment de crisi mundial ocasionada per la COVID-19 la ciberseguretat és absolutament necessària per a disminuir els riscos per als usuaris, la gestió de les dades i els sistemes d'informació. 

Les telecomunicacions estan tenint un paper clau en la crisi de la COVID-19. Gràcies a elles la societat ha pogut continuar funcionant de manera parcial però efectiva, i no s'ha interromput el contacte entre particulars i empreses. L'ús del teletreball, les videoconferències i les reunions virtuals s'ha multiplicat, facilitant també la coordinació entre centres mèdics i entre aquests i l'Administració. 

No obstant això, l'augment en l'ús de les TIC ha deixat als usuaris més exposats que mai al perill dels atacs informàtics. L'ecosistema digital està ajuntant a reduir els costos econòmics, socials i personals de la pandèmia i el continuarà fent només en la mesura que sigui més segur. 

"Contagi" de ciberatacs

En opinió dels membres del Grup de Treball (GT) de Defensa i Seguretat del Col·legi Oficial d'Enginyers de Telecomunicació, en moments com el que estem vivint els usuaris tendeixen a relaxar-se i solen prevaler la funcionalitat i la urgència enfront de la seguretat. Segons el GT del Col·legi "això és aprofitat pels ciberdelinqüents que sense cap mena d'escrúpol tracten de sabotejar i obtenir informació per a poder lucrar-se. 

Els mitjans de comunicació s'estan fent ressò d'un increment notable d'aquesta mena d'activitat delictiva. Sense anar més lluny, un estudi realitzat per la companyia Thales assegura que el contagi per la COVID-19 i els atacs segueixen una corba d'evolució similar. 

La ciberdelinqüència s'expandeix en les seves diferents modalitats: atacs de phishing que utilitzen com a ganxo falses informacions sobre la COVID-19 ja sigui a través de webs, aplicacions que oculten programari maliciós o suposats antivirus informàtics que no són més que elements d'infiltració per a accedir a dades personals o corporatives, de manera especial als bancaris. Aquest

Aquest patró en el desenvolupament dels esdeveniments no és nou. "A tota crisi global se sumen campanyes de desinformació i programari maliciós per a intentar treure un rendiment econòmic", assenyala el GT del Col·legi. 

No abaixar la guàrdia

Davant aquesta situació, els experts del GT del Col·legi recorden la importància de no abaixar la guàrdia i seguir les recomanacions que des d'entitats i professionals s'estan donant a conèixer i, en cas de dubte, preguntar o consultar als professionals de la ciberseguretat. 

En aquest sentit, cal destacar que el Centre de Criptologia Nacional (CNN-CERT) ha actualitzat el seu Informe de Bones Pràctiques Recomanacions de seguretat per a situacions de teletreball i reforç en vigilància. El document ofereix solucions tècniques d'accés remot segur; recomanacions per a l'ús del correu electrònic i de protecció, i compartició de documents en el núvol i tot el que es refereix al treball corporatiu, així com per a videoconferències i reunions virtuals. 

En aquesta actualització també s'ha incorporat un annex amb la solució de connexió remota de l'empresa Pal Alt Networks. Així mateix, s'ha inclòs un llistat amb totes aquelles companyies de ciberseguretat que operen a Espanya i que han decidit oferir, de manera altruista, alguns serveis i solucions de seguretat per a diferents públics. 

Normes bàsiques de protecció

Documents com el de la CNN-CERT posen en relleu un gran nombre d'aspectes a tenir en compte. No obstant això, davant l'elevada probabilitat de ser víctimes de ciberatacs durant el confinament, el GT del Col·legi recorda que hi ha algunes normes molt bàsiques per a mitigar aquest risc: no obrir cap enllaç o arxiu adjunt dels emails rebuts sense la certesa que el contingut s'estava esperant i no reexpedir informació no contractada a través de cap mitjà social. 

Les forces de seguretat de l'Estat també s'han compromès amb la ciberseguretat. Per exemple, el Grup de Delictes Telemàtics de la Guàrdia Civil ha habilitat un canal de comunicació ciutadana per a rebre informació sobre fraus i estafes en línia en ocasió del coronavirus. A través del compte Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.  els ciutadans poden comunicar possibles estafes i altres accions fraudulentes relacionades amb la COVID-19.

Garantia de funcionament

Per al GT del Col·legi, la situació és "crítica" i els canals digitals que s'usen per a mantenir el contacte amb els éssers estimats i perquè continuïn funcionant els negocis "han de ser cibersegurs en els aspectes de confidencialitat, integritat i disponibilitat. A més, els hospitals no es poden permetre fallades en els servidors i sistemes d'informació en una situació com aquesta. La ciberseguretat garanteix el seu funcionament. 

Aquest mateix nivell d'exigència és vàlid més enllà del sistema sanitari. "La seguretat és essencial en tota la logística de la crisi. No es pot perdre temps en la gestió i distribució de recursos a causa de caigudes del sistema o la irrupció d'ordres fake", comenten els experts del Col·legi.

Seguretat internacional

En les últimes setmanes i davant la crisi sanitària generada pel virus COVID-19, la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) està duent a terme una intensa activitat en línia en matèria de normalització de ciberseguretat amb l'aprovació de diferents recomanacions sobre aquest tema. Cal destacar en aquest sentit el treball desenvolupat en el grup d'estudi 17 (SG) dedicat a la seguretat. Així mateix, en la pàgina web es troben diverses opinions d'experts per a  augmentar la seva seguretat. Per exemple en el cas del teletreball.

En aquests moments la UIT compta amb 193 estats membres, així com amb unes 900 empreses, universitats i organitzacions internacionals i regionals. Representen una mostra significativa del sector mundial de les TIC, des dels majors fabricadors i operadors del món fins a petits actors que treballen amb tecnologies innovadores i emergents.

El Col·legi és membre en la modalitat d'Universitats i Centres de Recerca i vol facilitar l'accés a aquells col·legiats que ho desitgin en aquests moments. Aquest és l' enllaç per veure els passos d'inscripció .

També en l'esfera supranacional, cal recordar que des del mes de maig passat de 2019 la Unió Europea pot imposar mesures restrictives específiques per a dissuadir i contrarestar els ciberatacs que representin una amenaça exterior per a la UE o els  seus Estats membres. (Foto: ICS/Depositphoto).