Coronavirus: Reptes del sector de les telecomunicacions a un desafiament global

 

debatevirtual  1

El passat dijous 2 d'abril, el Grup de Treball de Regulació i Polítiques de Telecomunicació del (COIT/COETC) coordinat per Antonio Portilla, va desenvolupar el primer debat virtual de la quarantena decretada després de l'Estat d'Alarma per la COVID-19.

En aquesta ocasió, la sessió va comptar amb la inestimable presència dels experts Antonio García Marcos, president de Teldat; Jordi Escruela, subdirector d'Innovació de Correus; Rogelio Polanco, director de Qualitat d'Alhambra-Eidos i Matías González, director de Regulació i RRII de Vodafone, els quals van fer possible el correcte desenvolupament de la xerrada.

Els assistents van poder conèixer de primera mà les impressions dels especialistes, que abasten tota la cadena de funcionament del nostre sector, des de fabricants, passant per operadors i proveïdors de solucions IT.

Entre els assumptes tractats, va destacar la inigualable eficàcia del teletreball, en contínua adaptació i demanda, per part de tots els sectors empresarials del país. Referent a això, els tertulians van destacar l'augment de la productivitat entre les seves empreses i la millora en la capacitat de reacció dels servidors per a proveir als clients, donant resposta a la urgent demanda de la societat, preservant la qualitat i la seguretat del servei. 

A més, també van confirmar que el sector en considerar-se essencial i crític per part del Govern, està començant a ser millor valorat per la societat espanyola, en general, i per l'Administració Pública en particular, per la seva importància i exemplaritat durant aquest període de confinament. 

No podem oblidar que, gràcies al nostre treball, la societat pot teletreballar, connectar-se amb familiars, gaudir d'oci en línia o rebre educació a distància i, encara que hi ha marge de millora, la continuïtat del servei mas s'ha vit compromesa. 

Mesures del Govern i el valor de les "Telecos"

Sobre les mesures adoptades pel Govern durant aquesta crisi, el que s'hagi modificat la Llei de Transaccions Econòmiques Internacionals (Llei 19/2003, de 4 de juliol) per a prevenir que empreses estrangeres comprin accions d'empreses estratègiques espanyoles genera confiança en el sector. Malgrat això, els experts sol·liciten un augment en la inversió en tecnologia i seguretat i destaquen que el valor de les Telecomunicacions a Espanya no es mesuri pel seu preu en la Borsa. 

Què passarà després? Encara és ràpid per saber-ho, però els experts coincideixen que hi ha canvis que han arribat per quedar-se. El client sempre té la necessitat de comunicar-se més ràpid i millor, per la qual cosa el repte és "adaptar-nos als moments que vivim", tenint en compte que, per avançar, és imprescindible tecnologia.