Ahir 31 de gener va tenir lloc a la seu de la CNMC de Barcelona la jornada Novetats normatives que faciliten l'alta connectivitat a municipis.

Aquesta jornada va abordar la revisió dels procediments d'intervenció administrativa per facilitar l'alta connectivitat que cal als diferents municipis. Amb la participació d'unes 80 persones, aquesta jornada està orientada cap a l'entorn municipal, hi han assistit des de representants dels mateixos ajuntaments, altres administracions públiques, empreses operadores i per descomptat una representació de col·legiats projectistes i consultors. La jornada va ser inaugurada per Alejandra Iturriaga, directora de telecomunicacions de la CNMC i Francisco Viviani, degà delegat del COIT a Catalunya.

A continuació, hi han intervingut els subdirectors de la CNMC Diego Otero i Virginia Rodríguez. Diego Otero ha exposat la situació actual del desplegament de banda ampla a Espanya i la comparativa amb altres països, destacant que tant a nivell europeu com mundial Espanya està al capdavant de la cobertura en fibra i altres serveis de banda ampla. Virginia Rodríguez ha exposat les novetats legislatives que afecten els municipis que tenen xarxes WiFi. Com a novetat es va destacar que l'anterior obligatorietat dels ajuntaments que presten algun servei WiFi associat a la prestació habitual de serveis ja no és requisit estar donat d'alta al registre d'operadors.

Per aquest motiu, la CNMC ha procedit a cancel·lar la inscripció, eliminant així algunes obligacions derivades d'això a prop de 300 ajuntaments que fins ara se'ls considerava operadors. Aquesta fórmula permet una simplificació. I tot seguit, Noelia Miranda, responsable de projectes del COIT ha explicat els processos d'intervenció administrativa municipal segons la LGTel per al desplegament de xarxes. El darrer panell ha tractat sobre les noves normes UNE d'infraestructures que s'han aprovat recentment:

UNE 133100-6 Infraestructures per a xarxes de telecomunicacions. Part 6: Criteris de disseny d'infraestructures de telecomunicació multioperador per a noves urbanitzacions i reurbanitzacions.

UNE 133100-7 Infraestructures per a xarxes de telecomunicacions. Part 7: Sistemes per a la instal·lació de punts d'accés sense fil per a petites àrees en mobiliari urbà públic existent a l'exterior

Aquest panell ha comptat amb la participació de José Antonio Rodríguez (Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals), Jordi Cirera (Director de l'oficina de la Societat del Coneixement – Ajuntament de Barcelona), Marc Aznar (secretari tècnic COETC) s'ha exposat el desenvolupament de les normes com una eina per desenvolupar la LGTel en alguns articles. En concret, la norma 133100-6 permetrà la redacció dels projectes específics d'urbanitzacions previstos a la LGTel. Per part seva, la norma 133100-7 ha d'ajudar a definir la condicions de l'ús del mobiliari públic per a la instal·lació de SWAPs. En aquesta darrera Jordi Cirera ha manifestat les dificultats reals que s'enfronten els ajuntaments per a la implantació de SAWAPs. Finalment ha tancat l'acte la directora general del COIT, Esther Tapia a qui ha animat els ajuntaments a recolzar-se tant a l'escola com als col·legiats per abordar els temes tractats, posant en relleu el paper del visat com a garantia de professionalitat, qualitat i responsabilitat civil. Desitgem des del Col·legi que aquest tipus de jornades ajudin els tècnics i responsables municipals en la seva tasca de gestió i es vegi el Col·legi com una entitat neutral i independent que, amb la seva funció de visat i control, garanteix la qualitat dels processos tècnics, beneficiant el ciutadà.

 

 

Les presentacions es poden descarregar en aquest enllaç: